Tryeza e diskutimit me temën "Agjenda për Reforma Evropiane (ERA) në sektorin e punësimit"

11 November
Tryeza e diskutimit me temën "Agjenda për Reforma Evropiane (ERA) në sektorin e punësimit"

Instituti i Prishtines per Studime Politike, Group for Legal and Political Studies dhe Instituti GAP mbajtën më 11 Nëntor tryezën e diskutimit me titullin: “Agjenda për Reforma Evropiane (ERA) në sektorin e punësimit”.

Në këtë tryezë u diskutua për ecurinë e zbatimit te Agjendës për Reforma Evropiane (ERA), në fushën e punësimit si dhe u prezantua një raport monitorues për njërën prej pikave të marrëveshjes së kësaj shtylle, që trajton Agjencinë e Punësimit të Republikës së Kosovës, i hartuar nga PIPS.

Ndër idetë kyçe të dalura nga kjo tryezë ishin:

-Prioritizimi dhe nevoja për vullnet politik dhe vendosshmëri për implementimin e masave të ERA-së.

-Agjencia e Punësimit është funksionale dhe ka treguar rezultate të kënaqshme në raport me ERA-në, mirëpo ka ende nevojë për përkrahje dhe ngritje të kapaciteteve për të rritur pjesëmarrjen në tregun e punës në mënyrë afatgjate.

-Agjencia është e gatshme të implementoj masat aktive të trgu por duhet bërë më shumë për trajnimin e stafit, rritjen e buxhetit dhe digjitalizimin e punës.

-Duhet rishikuar numri i madh i prioriteteve në kuadër të Agjendës për Reforma Evropiane, dhe të sigurohet një numër më i vogël por në të cilat mund të fokusohet dhe punohet.

-Duhet ndërtuar mbi mekanzimin e mbikëqyrjes së PIPS,GAP dhe GLPS dhe të krijohet një mekanizëm i llogaridhënies për ERA-në brenda institucioneve.

Panelistë ishin: Znj. Gerrie Willems - Ambasadore e Mbretërisë së Holandës në Kosovë, znj. Syzana Bytyqi Jagxhiu nga Zyra e BE-së, z. Drin Haraçia - Drejtor i Agjencisë së Punësimit, z. Demush Shasha - Drejtor i Institutit EPIK si dhe znj. Leonora Kryeziu dhe z. Butrint Berisha nga PIPS.

Programs
  • European Integration
Publication Year
  • 2019
  • 11 November
  • Number of views: 18830
Categories: Aktivitetet
Tags:
Rate this article:
No rating
Print
Most Viewed Activities
 
First meeting with journalists as part of the program “Journalists in the field of energy and environment”

First meeting with journalists as part of the program “Journalists in the field of energy and environment”

27 December 2019

On 27 December, the first meeting with journalists was held as part of the program “Journalists in the field of energy and environment”. During this meeting the detailed program was presented for the participants as well as the current situation in Kosovo regarding energy and environment policies.

27 December 2019/Author: SuperUser Account/Number of views (24687)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
Publication and discussion event on Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo

Publication and discussion event on Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo

11 July 2019

On July 7, the Pristina Institute for Political Studies (PIPS) published the policy analysis "Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo". The analysis drafted after a period of several months of research provides an overview of the current situation of public administration reform, namely the implementation of the rationalization of independent, executive and regulatory agencies.

11 July 2019/Author: SuperUser Account/Number of views (23898)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
OPEN CALL FOR APPLICATIONS FOR SCHOOL FOR POLITICAL STUDIES 2021

OPEN CALL FOR APPLICATIONS FOR SCHOOL FOR POLITICAL STUDIES 2021

1 December 2020

Prishtina School for Political Studies has opened the call for application for the admission of candidates for the nineteenth generation (19).

School for Political Studies is one of the first non-formal political education programs in Kosovo and the oldest program that is still active. School for Political Studies has been implemented by the Prishtina Institute for Political Studies since 2003 through the support of the Council of Europe.

The aim of the program is to promote a new political culture for young leaders in line with the three key principles of the Council of Europe: democracy, rule of law and human rights. Throughout a year 30 participants coming from political parties, media, civil society, public administration etc. have the opportunity to attend modules with lectures from eminent local and international speakers. The program is currently implemented in 22 different countries around the world and graduates are certified by the Council of Europe and the Secretary General of this organization.
01 December 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (23498)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
School for Political Studies lecture with Dr. Gëzim Visoka on "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities"

School for Political Studies lecture with Dr. Gëzim Visoka on "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities"

5 May 2020

School for Political Studies has held an online lecture & discussion with Dr. Gëzim Visoka on the topic "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities".

05 May 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (23018)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
RSS