School for Political Studies

 
School of Politics
Diona Kusari
/ Categories: Per SHP

School of Politics

School of Politics

School of Politics is one of the first non-formal political education programs in Kosovo and the oldest program that is still active. Since 2003, the School of Politics is implemented by the Prishtina Institute for Political Studies with the support and under the umbrella of the Council of Europe.

The School of Politics of Pristina was established with the aim of empowering political, economic, social and cultural leaders, to help the transition process of Kosovar society by supporting the creation of a modern society, democratic political culture, through providing a space for dialogue and exchange between current and future leaders, coming from a variety of fields. In a broader perspective, the work of the School of Politics is related to addressing the democratic deficit, the rule of law and the issue of human rights. The participants of the School are selected from a wide range of groups, actors and organizations such as political parties, public administration, civil society, media, minority groups, business and academia. The educational focus of the School can be described with the idea of strengthening democratic principles and practices. The School's modules include topics such as: the functioning of the democratic order with participation, representation and inclusiveness, good governance, human rights, security policies, foreign policy and international relations, development policies such as energy and the green agenda, as well as parties politics and the role of the media.

Each academic year, the school accepts a group of up to 30 participants who are selected based on their professional skills, taking into consideration other relevant political, social, ethnic, gender, and geographical factors. A significant number of former participants of the School of Politics hold key positions in political and social life in Kosovo. Moreover, the School's lecturers are experts in various fields, involved in political processes and public life, academics, representatives of institutions and organizations, diplomats and journalists, local and international.The School of Politics program is supported by the Council of Europe.


Previous Article Hapet thirrja për aplikim në programin e Shkollës Politike (Gjenerata 21)
Print
13142 Rate this article:
No rating
Activities on School for Political Studies
 
Ceremonia e diplomimit të Gjeneratës së 21-të të Shkollës Politike

Ceremonia e diplomimit të Gjeneratës së 21-të të Shkollës Politike

6 December 2023

21 VJET ME SHKOLLËN POLITIKE!

Teksa presim një vit premtues përpara, Shkolla Politike shënon konkludimin e programit të sivjetshëm dhe diplomimin e gjeneratës së 21-të të Shkollës Politike, duke e përmbyllur këtë rrugëtim me sukses.

Ceremonia e graduimit për gjeneratën e 21-të simbolizon fundin e një viti tjetër akademik i cili shërbeu edhe si një moment ritakimi me grupin tonë të alumnive.

Gjeneratës së fundit i urojmë sukses dhe shpresojmë që ky të jetë fillimi i bashkëpunimit tonë me një rrjet alumni që sa shkon e zgjerohet.


Falenderim i veçantë për Këshillin e Evropës, që për më shumë se dy dekada mundëson organizimin e Shkollës Politike, si dhe Konrad-Adenauer-Stiftung Kosovo për mbështetjen e tyre gjatë viteve.
06 December 2023/Author: Diona Kusari/Number of views (24)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
The participation of the 21st generation of the Political School in the World Forum of Democracy, Strasbourg

The participation of the 21st generation of the Political School in the World Forum of Democracy, Strasbourg

14 November 2023

November 2023

Pristina Institute for Political Studies, as a long-standing tradition, participated in the World Democracy Forum with the 21st Generation of the Political School of Kosovo, in the city of Strasbourg.

Through the forum's interestingly themed discussions and sessions, we delved deep into the world of democracy and learned many valuable lessons during these challenging times for democracy in the world.
14 November 2023/Author: Diona Kusari/Number of views (441)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
Seminari i IV-të i Shkollës Politike (Gjenerata e 21-të) Partitë Politike dhe Komunikimi Politik

Seminari i IV-të i Shkollës Politike (Gjenerata e 21-të) Partitë Politike dhe Komunikimi Politik

13 September 2023

Seminari i IV i Shkollës Politike: Partitë Politike dhe Komunikimi Politik:


Kjo fundjavë shënoi seminarin e katërt dhe të fundit të të Gjeneratës '21 së Shkollës Politike!

Seminari “Partitë Politike dhe Komunikimi Politik” i cili u mbajt nga datat 9-10 shtator tek Pylli i Arinjve Prishtinë, doli të jetë një vikend me diskutime përmbajtësore, energji, ngazëllim dhe njohuri të thella. Si pjesëmarrësit e Shkollës, edhe ligjëruesit ndanë këndvështrimet e tyre, duke krijuar një platformë që nuk ishte asgjë më pak se fuqizuese intelektualisht.


Pikat kryesore:
Një zhytje e thellë në nuancat e partive politike si agjentë të demokratizimit dhe rolin e tyre kryesor në proceset zgjedhore si dhe ndikimi transformues i komunikimit politik dhe sfera dixhitale e mediave sociale.

Në ditën e parë kishim nderin të kishim ligjërues interaktiv si z. Bashmir Xhemaj për komunikimin politik, znj. Flutura Kusari për lirinë e shprehjes dhe z. Agon Maliqi për sfidat e populizmit.

Dita e dytë vazhdoi me sesione tërheqëse nga z. Adri Nurellari mbi thelbin dhe rëndësinë e partive politike dhe pikëpamjet e z. Adem Beha mbi demokracinë e brendshme të partive politike në Kosovë.

Programi i Shkollës Politike mbështetet nga Këshilli i Evropës.
13 September 2023/Author: Diona Kusari/Number of views (2159)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
RSS
Application for School for Political Studies opens in November 2021.
18 years of Prishtina School for Political Studies
Around 600 participants
Over 250 lecturers
Over 60 seminars organized
Over 500 lectures held
Over 200 participants attended the World Forum for Democracy
 

Schools of Political Studies Network and Association

 
rrjeti dhe asociacioni
SuperUser Account
/ Categories: Rrjeti dhe asociacioni

rrjeti dhe asociacioni

Prishtina School of Politics is part of the multilateral forums of the Council of Europe's School of Politics Network and the Association of School of Politics.

Schools Network was created by the Council of Europe in 2005 in order to provide a framework for the exchange of information, expertise and practices between the Schools. The network also provides a milieu in which regional and bilateral activities between two or more schools take place. Today Schools of Politics operate in Central, Eastern and South-Eastern Europe, the South Caucasus. Such a wide reach has necessarily increased the need for cooperation, therefore the network offers such opportunity. To find out more about the School Network download the following documen here.

Association of School of Political Studies of the Council of Europe was founded in 2008 by the Directors of Schools of Politics, with the aim of strengthening links, stimulating development and supporting the schools. Equipped with a legal framework, Schools now have a tool that allows the Network to communicate with its own voice.

The Association plays an important role in supporting School Alumni. The Association's website has become a major hub for communication and information for its members, and provides a platform for dialogue and exchange between school graduates and current participants. More information on the Association of School of Political Studies of the Council of Europe can be found at: https://www.schoolsofpoliticalstudies.eu/index.php/en/.

Print
43776 Rate this article:
No rating

World Forum for Democracy

 
The World Forum for Democracy
SuperUser Account

The World Forum for Democracy

The World Forum for Democracy (formerly the Summer University for Democracy) is one of the most important activities of the School of Politics. This event annually brings together in Strasbourg School of Politics of all countries, and in addition, as the program is open to other participants as well.

The themes of the World Forum on Democracy vary from year to year. Until now, participants have had the opportunity to attend editions discussing democracy, power, social cohesion, social inclusion, political elites, the new Europe, the Arab Spring, media gender representation and information.

Prishtina School of Politics has been represented in this event with over 250 participants over the years. The World Forum on Democracy also serves as a platform for sharing experiences and sharing best practices, applied in a variety of contexts. More information about this event can be found at the following link: https://www.coe.int/en/web/world-forum-democracy.

 

Print
43878 Rate this article:
No rating

Testimonials